duminică, 19 octombrie 2014

Dual boot... în mod elegant

De vreme ce curățenia de toamnă este terminată a venit timpul să dedic un articol și relației dintre cele două sisteme de operare de pe calculatorul personal, relație numită din punct de vedere tehnic ”dual boot”.

Practica uzuală atunci când doriți aveți două sisteme de operare pe același calculator implică următorii pași:
1. se instalează sistemul de operare Windows primul, pe partiția dorită, personal am instalat acest sistem de operare pe prima partiție de pe hard disk
2. se alocă (sau se lasă liber) minim 20 Gb de spațiu după celelalte partiții de Windows create (configurate)
3. se instaleaza distribuția linux preferată, având în vedere ca programul de boot Grub să fie instalat în MBR (de regulă /dev/sda/ )
În acest moment o sa aveți Windows și distribuția linux preferată instalată pe același calculator, programul de boot Grub fiind cel care vă permite să alegeți ceea ce doriți să porniți.

O cale mai elegantă de a realiza dual boot este aceea de a manipula programul de Boot al sistemului de operare Windows folosind programul EasyBSD.

Practic, situația se rezumă la următoarele aspecte:
1. se instalează sistemul de operare Windows
2. se alocă spațiul dorit pentru distribuția linux și se instalează sistemul de operare
3. se instaleaza programul EasyBCD
4. se editează meniul de boot al sistemului de operare Windows folosind programul EasyBCD, secțiunea Add New Entry la Linux/BSD, adăugând partiția de la sistemul de operare linux în meniul programului de boot, lucru ce implică apăsarea butonului Add Entry.


Rezultatul final al operațiunilor de editare poate fi văzut în secțiunea Edit Boot Menu:

Un avantaj al modificărilor pe care programul EasyBCD le poate realiza, permite instalarea mai multor sisteme de operare, lucru care permite realizarea unui mediu multi boot, element destul de important pentru cei pasionați de a testa sisteme de operare clasificate drept Apha sau Beta, ce nu pot fi folosite în producție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu