duminică, 20 septembrie 2015

Despre Linux si placile grafice Nvidia

Dupa o pauza de aproximativ 2 ani fata de orice distributie linux, am avut curiozitatea de a face si un mic popas pe distributia linux care m-a invatat ca terminalul(consola) nu este cel mai mare "dusman", openSUSE.

Mediul de lucru preferat este si va fi KDE, datorita faptului ca seamana cu ceea ce ofera mediul de lucru default din Windows 7. Din pacate popasul nu a fost unul asa cum era de asteptat, ci mai degraba am constatat ca nici placile grafice Nvidia nu au drivere prea "stralucite", lucru pana acum intalnit la cei care detineau placi grafice ATI/AMD.

Practic, situatia in sine este caracterizata prin lipsa sincronizarii pe verticala a imaginii cu monitorul (lipsa V-Sync), lucru raportat si in cadrul unei topici de pe forumul KDE. Nu doar openSUSE pare sa aibe problema asta, ci si alte distributii linux care permit instalarea mediului de lucru KDE.

Solutia temporara, editarea fisierului /etc/profile , si adaugarea liniei export __GL_YIELD="USLEEP" nu pare sa ajute prea mult. Drept urmare nu imi ramane decat sa astept lansarea urmatoarei versiuni de openSUSE, numita openSUSE Leap 42.1, al carui traseu pare sa urmeze ceea ce CentOS face de ceva timp. Sa vedem ce iese ! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu